Teknologi Terkini Surface

Teknologi terkini Multi Touch skrin oleh Microsoft Surface

Pengenalan

Bermula dari hanya idea sehingga terciptanya komputer pertama seluas sebuah makmal,kemudian kewujudan nya semakin kecil dan peribadi apabila IBM mencipta IBM PC yang pertama yang menjadi standet perkomputeran masa kini.Kini perkomputeran semakin jauh kehadapan dengan adanya mobil komputer ataupun komputer bimbit yang disertakan kemudahan akses internet tanpa wayar (3G). Kini ada lagi satu fenomena baru dalam keghairahan inovasi teknologi perkomputeran.Ianya dikenali sebagai teknologi “multi-touch”.  Ianya satu teknologi antara muka input-output berbilang tugas yang tercanggih buat masa ini. Merujuk kepada Wikipedia,Multi-touch ialah satu teknik interaksi antara manusia dan komputer melalui satu perkakasan khas.Multi-touch merangkumi skrin sesentuh yang mampu mentafsir input dari pelbagai sentuhan melalui sistem perisian khas.

Teknologi ini sekurang-kurangnya telah pun dikaji dan dibangunkan sejak 25 tahun yang lepas oleh Universiti Toronto dan Bell Labs. Teknologi tercanggih ini telahpun di adaptasikan oleh Microsoft dalam produk terbaru mereka iaitu Microsoft surface. Menggabungkan teknologi multi-touch dan kepakaran sistem operasi dan aplikasi yang mereka miliki,Microsoft berjaya menghasilkan satu produk masa hadapan yang begitu mengagumkan. Microsoft Surface jika dilihat dari mata kasar hanyalah sebuah meja yang mempunyai skin tv biasa yang mendatar.Tetapi sejurus ianya dihidupkan anda pasti terkejut dengan kemampuan yang mampu dilakukan olehnya.

Sesiapa sahaja yang dapat mencapai skrin dapat berinteraksi secara terus dengan apa sahaja aplikasi yang ada di dalamnya, dari pemproses perkataan,memain semula ataupun menyunting pelbagai fail gambar atau musik atau video dalam satu masa yang sama.Ditambah dengan fungsi tanpawayar dan bluetooth anda buleh terus muaturun atau muatnaik fail dari telefon bimbit ataupun digital kamera anda dengan hanya meletak diatas permukaan skrin. Buat masa ini produk Microsoft Surface ini telahpun dipasarkan dan anggaran kasar harga produk ini ialah antara RM16,000 ke RM20,000 seunit.

Microsoft melancarkan Microsoft Surface, satu lagi teknologi baru yang bakal mengubah gaya hidup seharian pengguna. Surface menyediakan interaksi mudah antara pengguna dan kandungan digital melalui pergerakan tangan, sentuhan, dan objek fizikal. Serius ni. Ia pasti membuat siapa-siapa sahaja yang kagum terhadap iPhone kagum dan meleleh apabila melihat produk terbaru daripada Microsoft ini. Secara asas, Microsoft Surface ialah sebuah komputer berbentuk meja. Permukaan meja tersebut menjadi skrin (maka muncul nama “Surface”) dan juga perantara interaksi antara pengguna dengan komputer.

Bayangkan situasi ini: anda dan rakan anda duduk di atas sofa, sebuah kamera digital di tangan anda, dan Microsoft Surface di hadapan anda. Anda meletakkan kamera tersebut di atas permukaannya. Microsoft Surface mengesan kamera tersebut. Paparan pada permukaan meja tersebut terus memberikan reaksi, sambil sebuah gelombang menyala dengan lembut di bawah kamera tersebut, secara automatik ia memuat turun semua gambar daripada kamera digital anda dan memaparkan semuanya dalam skrin dalam keadaan berselerak. Anda boleh menyusun mana-mana gambar dengan meletakkan jari telunjuk anda pada permukaan meja tersebut dan mengheretnya ke tempat yang anda suka, seolah-olah mengheret objek sebenar. Kemudian, apabila anda ingin melihat sesebuah gambar dengan lebih jelas, anda boleh membesarkannya dengan mengheret menggunakan dua batang jari, satu ke kiri dan satu lagi ke kanan. Gambar tersebut akan membesar dengan sendirinya. Anda juga boleh menegakkan gambar yang diambil secara serong. Hanya gunakan jari.

Anda boleh menikmatinya bersama rakan anda di sebelah. Anda dan rakan boleh mengheret gambar dan membesarkannya secara serentak. Ingin berkongsi gambar anda dengan rakan anda? Boleh! Rakan anda meletakkan kamera digitalnya di atas meja tersebut, kemudian mengheret gambar-gambar anda kepada kamera tersebut. Apa yang berlaku ialah data gambar tersebut dimuat ke dalam simpanan kamera tersebut. Semuanya berlaku dalam bentuk digital yang telah dipaparkan secara visual.

Yeh, menarik bukan? Situasi ini hanyalah satu gambaran daripada serba kemungkinan yang boleh dialami menggunakan produk terbaru Microsoft Surface. Untuk feel yang lebih mendalam, anda boleh melihat persembahan Microsoft Surface dalam bentuk Flash (sambungan jalur lebar diperlukan). Maklumat lanjut mengenai pengumumam teknologi ini dan galeri gambar boleh didapati di laman ini.

Bahan surface.

Permukaan Touch Skreen diperbuat dari  termoplastik getah asli (TPNR) yang diperkuat oleh gentian kaca tikar telah dikaji berfungsikan rawatan permukaan gentian kaca tikar menggunakan silana. TPNR yang digunakan adalah adunan polietilena berketumpatan tinggi (HDPE), getah asli (NR) dan cecair getah asli (LNR) pada nisbah HDPE/NR/LNR 50:40:10 yang telah diadun menggunakan mesin pengadun dalam. Keputusan menunjukkan bahawa agen pengkupelan silana telah memperbaiki sifat mekanik komposit. Ujian koyak menunjukkan peningkatan nilai tork daripada 0 hingga 15% kepekatan silana. Keputusan juga menunjukkan bahawa sifat regangan dan tenaga penyerapan hentaman didapati telah meningkat dengan kepekatan silana di mana kepekatan yang optimum adalah 15%. Bagaimanapun, data kekerasan tidak menunjukkan sebarang perubahan yang ketara dengan peningkatan kepekatan silana. Pemeriksaan morfologi terhadap sampel menggunakan mikroskop imbasan elektron juga menunjukkan bahawa perlekatan antara gentian kaca tikar dan matriks NR/HDPE telah meningkat dengan peningkatan kepekatan silana.

Penutup

Harapan kita sebagai pengguna ialah lebih banyak lagi syarikat yang membuat kajian dan pembangunan tentang teknologi multi-touch ini supaya teknologi ini berkembang ke sektor yang lebih luas seterusnya mencetuskan persaingan sihat yang akhirnya menguntungkan pengguna seperti kita.

Rujukan:

http://www.novavizio.com/ms/kiriman/microsoft-mengeluarkan-microsoft-surface

http://www.penerbit.utm.my/cgi-bin/jurnal/artikel.cgi?id=45siria6

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: